Brandgod og billedskøn bolognese
Skal det være nemt, lækkert og noget som næsten alle kan lide? Ja, så tyer næsten de fleste til en god omgang bolognese; eller blot kødsovs, som mange også kalder det. Vi gør det samme herhjemme, og nu vil jeg gerne byde ind med mit bud på en bolognese.
Denne opskrift indeholder lige så mange grøntsager som kød, hvilket giver en god fylde. Vi er to voksne herhjemme (en mand og en kvinde), og når vi laver en portion har vi altid til to dage, og engang i mellem til en frokost portion til den ene af os. Jeg synes dog, at det er svært at bedømme hvor langt portionen vil række for andre familier, da nogle foretrækker meget kød og sovs, mens andre er mere til pasta. Derfor er dette blot vejledende, og man kan altid regulere som man synes. 🙂
Brandgod og billedskøn bolognese
4 personer
Forb. 15-20 minutter
Tilb. min. 1 time, helst 2-3 timer
Bolognesen
4-5 store gulerødder
2 små eller 1 stort rødløg
3-4 hvidløg
500 gram oksekød – jeg foretrækker det med en høj fedtprocent
1 dåse tomatpure
1 dåse hakkede/flåede tomater
2-3 dl rødvin (kan udelades)
1-2 spsk. mørk balsamico
Frisk basilikum
Tørret eller frisk timian
Napolitana krydderi (Kan købes i Tiger og Normal)
Salt
Olie til stegning
Vand
Tilbehør
400 gram pasta – vi foretrækker spaghetti eller penne herhjemme
Parmesanost – vi lader den stå som blok og så kan man selv rive det over retten, så kan man let tilpasse mængden af ost til sin egen portion.
Fremgangsmåde
- Hak løg fint og fortsæt så til gulerødder, som skæres i små tern.
- TIP: Hvis nogen i husholdningen ikke er til grove grøntsager kan de med fordel hakkes i en minihakker eller lignende, så de bliver til mikroskopiske tern. Når de først har hygget sig i gryden i timevis er de ikke til at se.
- Hæld olie i en gryde og bring varmen op på middel. Når gryden er blevet varm kommes grøntsagerne deri, og varmen skrues en smule ned. Der lægges nu låg på, og lad grøntsagerne simre i ca. 5-7, så de er blevet en smule møre – dog stadig med bid i gulerødderne, medmindre de er blevet hakket meget fint.
- Afhængigt af om du har en stor eller mindre gryde, gør følgende:
- Mindre gryde: Tag nu grøntsagerne op i en skål og tilsæt kødet i gryden. Lad det brune og tilsæt så tomatpure, så det kan riste af. Herefter tilsættes rødvinen og lad det koge ind.
- Stor gryde: Tilsæt nu kødet og lad det brune. Tilsæt så tomatpure, så det kan riste af. Herefter tilsættes rødvinen og lad det så koge ind.
- Forklaring: Hvis gryden ikke er synderligt stor vil det være svært at brune kødet og røre rundt, når der også er mange grøntsager i.
- Tilsæt nu de hakkede/flåede tomater til gryden. Fyld nu den tomme dåse op med vand og hæld det op i gryden til resten af sovsen. Rør nu rundt.
- Find nu din hvidløgspresser eller rivejern frem og riv/pres hvidløget ned i sovsen.
- Pluk din basilikum, vask dem og kom dem ned i sovsen og tilsæt herefter balsamico, din ønskede mængde af krydderier samt salt. Rør nu rundt igen.
- Lad nu din bolognese simre på lav varme i minimum 1 time, meget gerne flere timer. Husk at røre rundt engang i mellem, og smag gerne til hen ad vejen.
- Når sulten melder sig, sæt så din pasta over og følg anvisningen på dennes pakke.
- Voilá – du er nu klar til at spise. Husk en masse friskrevet parmesan, og du kan med fordel drysse frisk basilikum på toppen.
Pastaen ser mega lækker ud . Hvad er det for et mærke? Det ser ud som om den er firkantet ?